Sunday, 29 December 2013

Kuih Bakar Kemboja versi waffle ajaib

Kuih Bakar Kemboja (4-5 orang makan)



Bahan-bahan:

·         Tepung gandum 2 1/2 cawan
·         Gula 1 cawan
·         Jus Pandan 1 cawan (air 1cawan+3helai daun pandan)
·         Santan 2 1/4 cawan
·         Butter/Mentega 2 sudu besar (cairkan)
·         Telur 4 biji
·         Pewarna epal hijau 1/2 sudu kecil
·         Perisa Pandan 1/2 sudu kecil
·         Bijan + Garam secukupnya
Cara Membuat:

1. Gunakan blender: Pecahkan telur, garam, gula dan masukkan dalam blender dan kisar sehingga sebati.
2. Masukkan jus pandan, santan, butter dan kisar lagi sehingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum, pewarna epal hijau, perisa pandan dan kisar sehingga sebati.
4. Panaskan waffle ajaib areikan, sapukan minyak masak, tuangkan 5 sudu besar adunan tadi di setiap acuan.
5. Taburkan bijan diatasnya, tutupkan waffle ajaib tadi, dengan menggunakan api yang sederhana, biarkan selama 20minit.
6. sedia untuk dihidangkan.



Berminat sms/wasp/wchat 0126304654
Email:marshafarina2@gmail.com 




No comments:

Post a Comment